Blogger mı ? Wordpress mi ?




Bedava Ücretsiz Blog Hizmeti WordPress mi ? Blogger mı ? (Blogspot mu) Hangisi Daha iyi Artıları ve Eksileri Nelerdir?







1. Hosting Barındırma hizmeti sunumu ( Blogger, WordPress ) 
Wordpress.com un bizlere sunduğu iki hosting alternatifi vardır. Bunlardan birincisi wordpress.com un ikincil alan adlarından birisini kendimize blog adresi yaparız. Suya sabuna dokunmayız. yazımızı yazar ve kenara çekiliriz. Gerisini WordPress.com halleder. Dİğer alternatif ise wordpress yazılımını kendi alan adımız için kurduğumuz hostingte barındırırız. WordPress scriptine sahip olan ancak wordpress.com dan tamamen bağımsız bir siteye sahip oluruz. Sitemizin Kontrol panelini kendi hostingimizde kurarız. Zaten wordpress kullanıcılarının en çok tercih ettikleri yöntem bu ikincisidir. Blogger olayına gelirsek, orada da insanların daha çok tercih ettiği şey domain ismi ve hosting işini blogger.com a bırakıp yazı yazmaya devam etmektir. Ama bloggerda da scripti kendi sitene kurma şansın her zaman mevcuttur. Fakat blogger scriptini sitemize kursak bile blogger yazılımının kontrol paneli daima blogger.com da kalmaya devam edecektir. Buradan anlayacağımız sonuç asıl mücadelenin blogger ve wordpress yazılımlarını kendi domainimizde barındırıp barındırmayacağımız üzerine olacaktır.

2. Arama motorlarınca indeksleme süresi ( Blogger, WordPress ) 
Biz webasterlar için hayati derecede önem arzeden bir başka mesele de yazdığımız yazıların ne kadar sürede arama motorlarınca indeksleneceğidir. Bu hususta bloggerın belirgin bir üstünlüğü olduğunu herkes bilir. Çünkü blogger, internetin tartışmasız en büyüğü olan google.com un bir ortaklığıdır ve blogger sistemi google tarafından barındırılmaktadır. Yaptığımız deneylerde sonuç gerçekten inanılmazdı. Yeni kurulan bir Blogger sitesi 24 saat bile geçmeden google tarafından bulunmuş ve indekslenmişti. Burada wordpress’in hakkını yememek gerekir. Onlar da çok başarılılar ama Blogger’a yetişmeleri neredeyse imkansız gibi…

3. Kategorizasyon – Sınıflandırma ( Blogger, WordPress ) 
Blogger hizmetinin kuşkusuz en zayıf kaldığı husus site içi kategori oluşturmanın zorluğudur. Oysa bu büyük sorun wordpress sistemi için çocuk oyuncağından öte birşey değildir. Zaten blogger kullanıcılarının bir çoğu bu yüzden blogger sistemini terk etmektedirler. Blogger gibi ciddi bir blog sisteminde bu kusurun varlığı gerçekten kendileri için büyük handikap oluşturmaktadır.

4. Siteden Para kazanma (monetizasyon) olanağı ( Blogger, WordPress ) 
Blogger ve Google işbirliğinin ürünü olan adsense uygulamasıyla adsense hesabı olan herkesin Blogger sisteminde sitesinde reklamlar yayınlama imkanı bulunuyor. Kontrol panelinde kullanımı çok basit olan adsense widget sistemi sayesinde sitenizde istediğiniz kısımda reklamlarınızı yayınlayarak para kazanabilirsiniz. WordPress sisteminde böyle hazır bir uygulama olanağı bulunmuyor. Ancak plugin sistemiyle bu işlem kısmen yerine getirilebiliniyor.

5. Template ve Tema seçenekleri ( Blogger, WordPress ) 
Wordpress sisteminde template veya tema bulmak gerçekten hiç mi hiç sorun değildir. Hangi siteye gitseniz birkaç tane ücretsiz wordpress temasının veya templatesinin var olduğuna şahit olmuşsunuzdur. Ayrıca bu templateleri yüklemek ve aktive etmek çok kolay işlemlerdir. Aynı şeyler Blogger için malesef geçerli değildir. Diğer taraftan blogger sisteminde hosting olanakları sınırlı olduğundan dolayı resimleri blogger’a yüklemek yerine daha çok dışarıya verilen resim linkleriyle durumu idare etmek zorunda kalırsınız. CCS sisteminin profesyonel görüntülü template uygulamaları oluşturmadaki önemini bir çoğumuz biliriz. Peki bunu blogger sisteminde uygulamanın olanağı var mıdır. Evet vardır. Ancak bu durumda ayrı bir barındırma hizmeti kullanak zorunda kalırız. Gerçi Blogger’ın bizlere sunduğu hazır templateler var ama onların da görüntüsü malesef hiç iç açıcı değiller.

6. Pluggin – Eklenti olanakları ( Blogger, WordPress ) 
Wordpress sisteminn en kuvvetli olduğu yönlerden birisi plugin olanaklarının fazlalığıdır. Bu olanaklar sayesinde sitemize istediğimiz eklentiyi ve uygulamayı kolayca ekleyip kaldırma olanağına sahibiz. WordPress tabanlı siteler bir bakıma lego gibi modüler bir yapıda oluyor. Bu da değişik ihtiyaç ve amaçlarla web sitesi açan arkadaşlar için büyük kolaylık sağlıyor. Malesef Blogger burada da sınıfta kalıyor. Blogger siteminde plugin kurumu gerçekten çok zahmetli bir iş ve gerçekten uzmanlık istiyor.

7. İstatistik sunumu ve ölçme değerlendirme sistemi ( Blogger , WordPress ) 
Wordpressin istatistik pluginleri burada da farkını gösteriyor. Sitenize gelen linkleri, arama motorlarının ve diğer sitelerin gönderdiği ziyaretçi istatistiklerini wordpresste izlemek gerçekten kolay bir iş. Ancak Blogger burada google gibi bir devin avantajlarını değerlendiremiyor. Halbuki google webmaster tools (google site yöneticisi araçları) gibi bir uygulamayı blogger sistemine entegre etseler ne güzel olurdu.

8. İçerik ve posta oluşturma ( Blogger, WordPress ) 
Blogger sisteminde bir yazıda yaptığınız her türlü önemli değişiklikte yazınızı baştan yayınlamak zorunda kalıyorsunuz. Misal olarak başlığı yanlış girdiyseniz artık sayfa başlığını düzeltme imkanı sunulmuyor. Blogger sisteminde kayıtlı yazı sayısı arttıkça sistemde bazı tıkanmalar ve olumsuzluklar daha fazla tekrarlanmaya başlanıyor. WordPress sisteminin alanda da belirgin bir avantajı var. Oldukça esnek ve hataları telafi eden bir sistemi var.

9. Dosya isimlendirmesi ve permalink oluşturma ( Blogger , WordPress ) 
Htaccess sistemi sayesinde yayınladığınız her yazının permalink uygulamasını Wordpreste kolayca değiştirebiliyorsunuz. Blogger sistemi burada da katılığını gösteriyor. Statik ve her postaya muhakkak gün-ay-yıl şeklinde bir ekleme yapan sistemini değiştirme olanağı malesef bulunmuyor.

10. E-mail vasıtasıyla yazı gönderimi ve spam denetimi ( Blogger , WordPress ) 
Bloggerda geçmişte oluşan kitlesel sapm üretimi faaliyetleri yüzünden Blogger sistemi sizin yazılarınızın spam olma ihtimalini her zaman göz önünde bulunduruyor. bloggerin robot yaılımı yazılarınıza spam damgası vurursa bu durumda her yazılan yazı için e-mail yoluyla yazıyı oluşturanın insan olduğuna dair teyit istiyor. Bu onaya rağmen yazılarınızın google tarafından kabul edilme ihtimali oldukça düşüyor. WordPress sisteminde her türlü içeriği yayınlama hakkınız bulunmaktadır. Tamamen özgür internet olayı yani.

11. Esneklik ( Blogger, WordPress) 
10 açıdan karşılaştırma yapayım derken dayanamadan 11, 12 ve hatta 13′ü bile yapmışım. Artık okuyucuların affına sığınıyorum. Kanaatime göre Blogger sisteminin sunduğu olanaklar ile ortalama bir webmaster arkadaşın sadece blog yazma ve yayınlama aolanağı mevcuttur. WordPress ise başlangıç düzeyinden tutun da ileri düzeydeki webmasterlara bile hitap edebilmekte ve her birisi için kendine özgü çözümler sunabilmektedir. Her ne kadar yayın yaptığım site blogger sistemiyle çalışsa da bana ait olan diğer wordpress sitelerimin kullanım kolaylığı gerçekten tecrübe edilmeye değer.

12. CPU kullanımı ve maliyet ( Blogger, WordPress ) 
Wordpress kullanan bir çok arkadaşta gödüğüm ortak şikayet, wordpress sisteminin hiti yüksek sitelerde hosting firmalarını bezdirdiğiydi. Hatta bir kısım arkadaşlar bu durumdan dolayı sitelerinin yayınına bir süre ara vermek zorunda kalmışlardı. Blogger sisteminde size tahsis edilen alanı hoyratça kullanmadığınız sürece rahat edeceğinizden eminim. WordPress sistemi günlük 5000 ve üstü ziyaretçisi olan siteler için pek kullanışlı değildir.

13. SEO ve SEF ayarları ( Blogger, WordPress ) 
Her ne kadar wordpress sisteminin seo için gleştirilmiş çeşitli pluginleri mevcut olsa da Blogger.com un Google amcanın öz evladı olduğunu unutmayalım. Siz google amcaya iyi davrandığınız sürece o da cömertliğini bloggerlardan eksik etmeyecektir.

Kaynak: Site


Etiketler: blogger mı wordpress mi, blogger mı wordpress mi iyi, blogger wordpress arasındaki fark, wordpress blogger arasındaki fark ne, blogger, wordpress, blogger faydaları nelerdir, blogger index te hızlımı, wordpress index, wordpress index hızı, blogspot iyimidir, blogger faydaları, wordpress farkı, blogger farkı nelerdir, blogger dns ayarı, blogspot için dns değiştirme, facebook türkçe blogger, blogspot teması, blogspot widget silinme sorunu çözümü, blogspot sitemap eklemek, blogspot ta kategori oluşturmak, wordPress türkçe tema yapma

0 Yorum:

 
 
Copyrgiht 2013 - Tüm hakları saklıdır